Havebrug - fagplanen

Slutmål efter 9. klasse

Undervisningsplanen er pt. under undervikling i praksis, og der er endnu ikke  udarbejdet specifikke slutmål for faget.

Generelt om faget

Havebrug er et område som ikke er beskrevet i de oprindelige lærerplaner for steinerskolerne, bortset fra enkelte henvisninger til 3. og 6. klasse,  og det meste er altså kommet til siden hen.
Udover at eleverne gennem havebruget får kendskab til jorden, planterne og dyrkning og høstning af disse, er faget også særdeles tværfagligt og samler en bred vifte af forskellige emner, som har en naturlig sammenhæng med havebrug. Biologien med planter og dyr og de forskellige kredsløb. Miljø og forurening, ernæring, fysisk arbejde, historie og meget mere.

1. - 2. klasse

• De helt små klasser har ikke deres egen jordlod, men ofte sår man planter og sætter dem til spiring i vindueskarmen eller i drivhuset i skolehaven.

3. klasse

• Indføring i kornsorterne

4. klasse

• Rodafgrøder

5. klasse

• Bladafgrøder

6. klasse

• Frugtafgrøder
  • Praktisk indføring i havebrug

7. klasse

• Jorden skal have hvile - grøntafgrøder
  • Kompostopsætning og pleje af denne

8. klasse

• Besprøjtning, frugttræer, frugtbuske, krydderhave og redskaber

9. klasse

• En uges landbrugstur til en biodynamisk gård, hvor eleverne deltager i størst mulig udstrækning i gårdens almindelige drift.
  • Teoretisk indføring i biologisk - dynamisk landbrug
  • Eleverne skal på egen krop mærke, hvad det vil sige selv at fremstille mad.